Diyet ve normal kola kutularını, su dolu bir akvaryuma atarsak, diyet kola kutusunun yüzeye doğru yükseldiğini, normal kola kutusunun ise dibe çöktüğünü görürüz. Bunun nedeni içindeki şeker miktarıdır.


Arşimet, tarafından keşfedilen, “Katı bir cisim eğer sıvıdan daha hafifse batmaz.” ilkesi nedeni ile sıvıdan daha hafif olan katı cisim, sıvının içine bırakıldığında, sıvı ile katı arasındaki ağırlık farkı ile orantılı bir güçle, yukarı doğru itilecektir.

Hem normal hem de diyet kolanın içeriğinin büyük bölümü, sudan meydana gelir. Ancak normal kolada çok fazla miktarda şeker bulunur. (Bu şeker, mısır şurubundan elde edilmiştir.) Yaklaşık olarak, her bir normal kutu kolanın içerisinde 39 g şeker vardır. İçeriğindeki şeker, normal kolanın yoğunluğunu artmasına neden olur. Normal kolanın yoğunluğu, suyun yoğunluğundan daha fazla olduğu için, normal kola kutusu suyun dibine çöker. Buna karşın diyet kolanın içeriğinde çok az miktarda tatlandırıcı vardır. Bu da diyet kola ile musluk suyunun yoğunluğunun neredeyse eşit olmasına yol açar. Bu sayede diyet kola suyun yüzeyinde kalır.

Arşimet’in büyük keşfini hamamda yaptığı, ardından keşfi konusunda yaşadığı heyecan nedeni ile Sirakuza  sokaklarında çıplak bir halde, “Eureka”, yani “Buldum” diye bağırarak koştuğu ile ilgili son derece  popüler bir hikaye vardır.  Bu hikaye ile ilgili ilk kayıt, Arşimet’in ölümünden 200 yıl sonra, Vitruvius tarafından yazılmış mimari kitabında yer almıştır. Bu durum, bilim dünyasında hikayenin gerçek olmadığı yönünde güçlü bir kanı oluşturmuştur.

Benzer Kanıtlar