San Francisco Kaliforniya Bilimler Akademisi’nde, Steinhart Akvaryumu biyologları, ahtapotların sağlıklı kalabilmeleri için, fiziksel bedenlerini beslemenin yeterli olmadığını, zihinsel olarak da tatmin edilmeleri gerektiğini düşünüyorlar. Steinhart  Akvaryumu’ndaki ahtapotlara zeka oyun ve oyuncakları veriliyor. Uygulama ahtapotların sağlığını olumlu etkilemiş.

Ahtapotlar yunuslardan daha mı zeki?

Mürekkep balıkları ve ahtapotlar üzerinde yapılan gözlemler, bu iki deniz canlısının zeka düzeyinin yunuslarla karşılaştırılmasına neden olmuştur. Bu tartışmayı ilginç kılan ise, yunusların evrimsel süreçte daha karmaşık yapılı olan, omurgalı hayvanların bir üyesi olmalarıdır. Bu nedenle ahtapotun ve mürekkep balığının, hayvanların gelişmiş bilişsel evriminin önemli bir örneği oldukları düşünülmektedir. Pek çok omurgalı hayvanın yapamadığı zeka gerektiren görevleri onlar yapabiliyorlar. Ancak yunuslardan daha zeki olduklarını söylemek, şu anki verilerle mümkün değil.

Hindistan cevizi kabuklarını, kollarının altına almış, denizi tabanında yürümekte olan bir ahtapot. Tehlike söz konusu olduğunda kabukların içine saklanmayı planlamış.

Kafadan bacaklılar, yumuşakçalar alt sınıfının en gelişmiş türü. Omurgalılardan çok farklı bir sinir sistemine sahiptirler. Bu farklı sinir sistemi, motor becerilerinin beyinlerindeki vücut haritasına bağlı bir sistem olmaktan çıkmasına neden oluyor. Böylece karmaşık hareketleri düzenli bir şekilde yapabiliyor, kollarını birbirinden bağımsız bir şekilde hareket ettirebiliyorlar.

Neler yapabiliyorlar?

Ahtapotlar ile ilgili bilimsel çalışmaların yapılması konusunda birçok zorluk olmasına karşın, etkileyici uzaysal öğrenme kapasiteleri, yön bulma kabiliyetleri, olağanüstü avlanma teknikleri geliştirdikleri tespit edilmiştir. Problem çözebiliyor, gözlem yoluyla öğrenebiliyorlar.

Araç kullanma ve manipulasyon kabiliyetine sahiptirler. Yüksek hassaslıkta ki emme kabiliyetleri ve güçlü kolları olan ahtapotlar, objeleri tutma ve hareket ettirme konusunda çok başarılılar.

Almanya Coburg’ta ki Deniz Yıldızları Akvaryumunda yaşayan Otto adlı ahtapot, akvaryumdaki taşları, akvaryumun camına atarak, camın çatlamasına yol açmış, defalarca akvaryumdan sürünerek çıkıp, lambalara su fışkırtarak kısa devre oluşmasına neden olmuştur.

Diğer yumuşakçaların aksine ahtapotlar aktif avcılardır. Avlarını bulma ve yakalama ihtiyaçları zekalarının gelişmesinde itici güç olmuştur. Birçok ahtapot türünün temel besin kaynağı yengeçlerdir. Yengeçleri  yakalar, kabuklarını boynuzsu ikiz çeneleriyle ve dişli dilleriyle parçalarlar.  Ancak yengeçlerin güçlü kıskaçları ve nefes verme sistemleri yengeçleri yakalamayı zorlaştırdığından, balıkçı teknelerine tırmanarak, balıkçıların yakaladıkları yengeçleri koydukları kovadaki ölü yada ölmek üzere olan yengeçlerin avladıkları gözlenmiştir.

Steinhart  Akvaryumu’nda kayededilen ilginç görüntüler

Diğer ilginç detaylar

  • Ahtapotlar, kıta sahanlıkları gibi daha sığ sularda yaşayabildikleri gibi, okyanusun derin ve karanlık sularında yaşayabilirler. Kimyasal sensörlere sahip vantuzları sayesinde yönlerini bulabilirler.
  •  Başlarının çevresinden çıkan 8 adet, benzer yapıda, aynı uzunlukta ve kısa bir zarla birbirlerine bağlı, güçlü kolları bulunur.
  • Kollarından biri koparsa yenileyebilirler.
  • Herhangi bir tehlike anında renk değiştirebilen türleri vardır.
  • Üç adet kalpleri vardır.
  • Sosyal hayvanlar değillerdir, yalnız yaşarlar.
  • Ahtapot yumurtaları bir kapsül içindedir. Dişi ahtapot yumurtaların üzerinde kuluçkaya yatar. Yumurtadan ergine benzer yavrular çıkar. Yavrular renklerini değiştirerek, bulundukları ortama uyum sağlayabilirler.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar