Hepimizin çok iyi bildiği gibi e-postalar, alıcısına anlık kısa mesajlar kadar hızlı ulaşmaz. Aslında e-postaların alıcısına iletilme süresi genellikle neredeyse anlık kısa mesaj kadar hızlı olmakla birlikte arada bir fark vardır. Bu farkın neden kaynaklandığını öğrenmek istiyorsanız, okumaya devam edin.

Temel neden:

Bunun temel nedeni, e-postayı ve anlık kısa mesajı adresine ulaştıran sistemlerin farklı dizayn edilmiş olmasıdır. E-postanın alıcısına ulaşması için gönderinin çok sayıda posta sunucusu üzerinden geçmesi gerekir. E-postalar gelen kutusuna düşmeden önce birkaç “istasyon”dan geçerler.

E-posta adresine nasıl ulaşır?

Bir e-postayı yazıp, “gönder” tuşuna bastığınızda; bilgisayarınız e-posta sunucunuza bağlanır. Ardından e-posta programı (gmail, yahoo vb.) e-postanızı bu sunucuya gönderir. Herhangi bir sorun yoksa bağlanılan sunucu sorun olmadığını ve e-postayı alacağını bildiren bir yanıt gönderir. Ardından e-postanızı alır ve tıpkı postaneye bir mektup atmak gibi e-postanız gönderilecekler sırasına girer.

Bu aşamada alıcı sunucu, e-postayı gönderen e-posta adresinin gerçekten var olup olmadığını kontrol eder. Eğer adresin var olduğunu tespit ederse, bu defa virüs kontrolü yapılır. Ardından istenmeyen, önemsiz (spam) e-posta filtreleri çalışır. Böylece e-postanız alıcının e-posta sunucusuna ulaşır. Ancak alıcının e-postayı, gelen posta kutusunda görebilmesi için “yenile” tuşuna basması gerekir.

Anlık mesajlar alıcısına nasıl ulaşır?

Anlık mesajları diğer iletişim biçimlerinden ayıran şey, gerçekten de anlık olması yani alıcının ve göndericinin, tıpkı telefondaki gibi birbirleri ile temas halinde olabilmeleridir. Bugün Dünya’nın dört bir yanında anlık iletişim kurmamızı sağlayan düzinelerce (Whatsapp, Facebook Messenger, Telegram, Yahoo Messenger vb.) mesajlaşma uygulaması / programı kullanılmaktadır.

Bu uygulamalardan birini kullandığınızda, iletişim kurduğunuz kişi ile aranızda doğrudan bir bağlantı oluşur. Uygulamaya girdiğinizde merkezi sunucu, kimlerin çevrim içi olduğunu kontrol eder. Sunucu cihazınıza çevrim içi olan herkesin IP adresini gönderir. Bu sayede bir mesaj gönderdiğinizde, herhangi bir sunucuya bağlanmanıza gerek kalmaz. Mesajınız direk olarak alıcının cihazına iletilir.

Anlık mesajın hızlı ulaşmasının temel nedeni, alıcı ve göndericinin aynı uygulamayı / programı kullanıyor olmasıdır.

E-postaların alıcısına anlık kısa mesajlardan daha yavaş ulaşması yanı sıra bazı üstünlükleri vardır. Örneğin;

  • E-postalar, kaydet ve ilet modeli ile çalışır. Yani e-posta sunucuya kaydedilir. Herhangi bir sorun olursa örneğin bilgisayarınız bozulduğu için e-postalarınızı kaybederseniz yeniden ulaşma imkanınız vardır.
  • E-postanın gönderilmesi sırasında bir sorun çıkar ve posta ilk denemede sunucuya ulaşmazsa, sistem e-postayı tekrar tekrar göndermeye çalışır. Ancak anlık mesajlaşma programları gerçek zamanlı olarak çalışmak üzere tasarlandığından bir sebeple gönderilemeyen mesaj bir daha gönderilmez.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar