Geri dönüşüm süresinin çok uzun olması nedeni ile artan doğa kirliliğinin sorumlularının başında sayılan plastikler, Pasifik Okyanusu’nda neredeyse ülkemizin yüz ölçümü büyüklüğünde çöp adaların oluşmasına neden oldu.

Sadece 50 yıl kadar önce hayatımıza girmiş olmalarına rağmen, okyanuslarımızda çöp adalar oluşturacak kadar çoğalmış olmaları yanı sıra, çözünümleri sürerken çok küçük partiküller haline gelerek (5mm çapından küçük parçalara, mikroplastik adı veriliyor.) içme suyumuza dahi karışıyor olmaları, söz konusu tehditdin boyutunu anlamamıza yardımcı olabilir.

Mikroplastikler, doğada öylesine çoğalmış durumdalar ki onlardan kaçmamız neredeyse imkansız. Doğada serbest olarak bulunan mikroplastik miktarı, bu şekilde artmaya devam ederse 2050 yılına gelindiğinde, okyanuslardaki mikroplastik kütlesi, balık kütlesini aşabilir.

Okyanuslara yayılan mikroplastikler, deniz canlılarının dokularına ve oradan da kara hayvanlarına sirayet ederek tüm ekosisteme yayılıyor. Bunun insan sağlığını uzun vadede nasıl etkileyeceği ile ilgili araştırmalar devam ediyor. Su arıtma işlemleri bile suyun mikroplastiklerden arınmasını sağlamıyor. Ghent Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, Avurpa’da sıradan bir deniz ürünü tüketicisinin vücuduna yılda ortalama 11.000 adet mikroplastik girdiği tespit edilmiştir.

Nerede?

Kuzey Pasifik Okyanusu’nda, 135° B ve 155° B ile 35° K ve 42° K meridyenleri arasında bulunan yoğun çöp kütlelerine, “çöp adası,” “çöp alanı” ya da “çöp girdabı” deniyor. Bu alanın büyüklüğüne dair tahminler, plastik konsantrasyon derecesine göre değiştiğinden çok net bir ölçüm vermek mümkün olmamakla birlikte en kirli bölgenin yüz ölçümünün boyutunun, ülkemizin yüzölçümünden büyük olduğu ve toplam yüzölçümün ise 16 milyon kilometre kare olduğu kabul ediliyor.

Çöp adalarının çıplak gözle rahatça görülmesi ve uydu fotoğrafları ile görüntülenmesi mümkün değildir. Çünkü bu adaları oluşturan plastiklerin mikroskobik boyutta olanları okyanusun yüzeyinde, daha ağır parçacıkların ise yüzeyin altındadır. Bu durum basında çöp adasının bir “mit” olduğu, yani gerçekte olmadığı yönünde haberler yapılmasına yol açmışsa da bilimsel çalışmalar, gezegenimizdeki yaşamı tehdit eden çöp kütlelerin varlığını açıkça ortaya koymuştur. Çöp alanlarında yapılan ölçümlerde her bir kilogram planktona karşılık altı kilogram plastik olduğu tespit edilmiştir.

Kaynaklar

Benzer Kanıtlar