Bazı poşet çayların etiketinde, demlendikten sonra poşetin sıkılmaması gerektiği yazar, öte yandan bazı çay poşetlerinde ise poşet sıkılabilsin diye özel olarak tasarlanmış bir bölüm bulunur. Peki hangisi doğru, poşet çayı fincandan nasıl çıkarmalıyız?

Poşet Çay

Bildiğiniz gibi poşet çay, demleme işlemini fincanda yapabilmek için geliştirilmiştir. Küçük gözenekli poşetler içine konan çay ya da kurutulmuş bir bitki, sıcak su dolu fincana daldırılarak, 1-3 dakika arasında bekletildiğinde çay içmeye hazır hale gelir.

Tarihi

İlk çay poşetlerinin Tang Hanedanı döneminde çay tadının ve aromasının uzun süre kullanabilmesi için kullanıldığı düşünülmektedir. Ancak modern çay poşetlerinin ortaya çıkmasının ilginç bir hikayesi vardır.

Poşet çay, 1904 yılında tesadüfen icat edilmiştir. Mucit Thomas Sullivan, müşterilerine göndereceği çay numunelerini, karton kutular yerine, ipek poşetler içinde göndermeyi akıl eder. Numunelerin bu şekilde paketlenmesi, maliyeti düşürmektedir. Ancak müşteriler numunenin, sıcak su dolu bardağa daldırılarak demlemek için dizayn edildiğini sanırlar, üstelik dizaynı çok beğenerek, yüksek miktarda sipariş verirler. Bu çay poşetlerinin kullanmadan önce yırtılması gerekmektedir. Ancak daha sonra gözenekli torbalara konulmasının demlemek için daha elverişli olduğu keşfedilir. Poşetin sıcak suya daldırılmasının çayın tadını değiştirmediği keşfedilince de poşet çay üretimi ve kullanımı yaygınlaşır.

Poşet çay sıcak sudan nasıl çıkarılmalı?

Çay poşetinin fincandan çıkarılırken sıkılmaması gerektiği görüşünün ardında kimyasal bir neden yatar. Çay tanen içerir. Tanen birçok bitki türünde bulunan birleşiktir. Daha spesifik olarak belirtmek gerekirse tanen proteine bağlanan polifenolik moleküller sınıfına girer. Tanen sıklıkla tannik asitle karıştırılır. Ancak aslında tanen, tannik asitin türlerinden biridir.

Nar, çilek, fındık, baklagiller, karanfil, vanilya vb. dahil olmak üzere birçok meyve ve sebze tanen içerir. Tanenin sağlıkla ilgili bazı faydaları vardır. Bununla birlikte, çay poşetinin sıcak sudan çıkarıldıktan sonra sıkılmaması önerisi de tanenden kaynaklanır.  Çay poşeti, sıcak suda demlendiğinde küçük bir miktar tanen konsantrasyonu suya karışır. Ancak büyük bir bölümü bitki yapraklarında kalır. Poşetin sıkılmasıyla içeceğe daha fazla miktarda tanen yayılır. Bunun sonucunda içeceğin tadı acılaşır. Bazı insanlar bu tadı fazla güçlü ve rahatsız edici bulurlar.Ancak, bazı insanlar da bu acı tadı sever. Onlar için çay içmenin zevki, bu buruk tatta gizlidir. Sonuç olarak, poşet çayı sıcak sudan çıkarırken sıkıp sıkmama kararı tamamen kişisel tercihinize bağlıdır. Çayınızı acımsı buruk bir tatta içmeyi seviyorsanız poşet çayı sıcak sudan çıkarırken sıkabilirsiniz.

Kaynaklar:

  • NMT.Edu
  • The Open University
  • National Institutes Of Health (NIH)
  • Tufts University

Benzer Kanıtlar