1975 yılında iki New Yorklu girişimci Maris Ambats ve Josh Reynolds, piyasaya ruh hali yüzüğü adında bir ürün çıkarır. Ürün, yüksek fiyatına rağmen çok satılır. Bu ticari başarının en önemli sebebi kadınların ilgisi olmuştur.

Yüzüğün marifeti renk değiştirmesindedir. Yüzük, maruz kaldığı ısının derecesine bağlı olarak farklı renklere bürünebilmektedir. Üreticilerin marifeti ise renk değişiminin sebebini yüzüğü takan kişinin duyguları ile ilişkilendirmek olur. Yüzüklerin cazibesi, malzeme biliminin ilerlemesi ile daha da artar çünkü bu sayede çok daha canlı ve güzel görünümlü yüzüklerin yapılması mümkün olur.

Nasıl Yapılır?

Bu yüzüklerin üretiminde sıcaklık değişikliklerinde renk değiştirebilen taş ya da bant kullanılır. Genellikle alt katman yüzüğün halkasını oluşturur ve gümüşten yapılır. Termokromik bir sıvı kristal bu halkaya yapıştırılır. Ardından sıvı kristal, cam ya da plastik bir koruyucu malzeme ile kaplanır. Sentetik ve doğal olmak üzere pek çok renk değiştiren sıvı kristal çeşidi vardır. Bu yüzden üreticiler çok farklı bileşenler kullanabilirler ancak en yoğun olarak kullanılan malzeme organik polimerlerden üretilen sıvı kristaldir.

1970’lerde üretilen ilk duygu durum yüzükleri, suya ve neme karşı son derecede hassastı. Sıvı kristalin içine çok az nem kaçması durumunda yüzük renk değiştirme özelliğini kaybederdi. Günümüzde su ya da başka bir sıvının koruyucu muhafazayı aşarak, sıvı kristalin renk değiştirme özelliğini bozması büyük ölçüde önlenmiştir.

Yüzük Bazen Duyguları Doğru Tespit Edebilir!

Bazı duygular vücut ısımızı etkileyebilir. Örneğin endişelenmek kan dolaşımını vücudun merkezi organlarına yönlendirir. Bu durumda eller ve parmaklar soğur. Normal ve rahat hissettiğimizde parmaklarımız ılık olur. Heyecanlanmak, fiziksel yoğun aktivitelerde bulunmak ise kan akışını hızlandırarak parmaklarımızın normalden daha sıcak olmasına neden olur. Yani bazı duyguların kan akışını ve dolayısıyla vücut ısısını etkilemesi gibi somut bir dayanağa sahip olduğundan ruh durumu belirleme yüzükleri bazen ruh durumumuz ile ilgili doğru belirlemelerde bulunabilir. Ancak parmaklarımızın ısısını belirleyen tek etken duygu durumu değildir. Parmaklarımızı ısısı, başta hava ve sağlık durumu gibi ruh durumumuzla alakasız etkenlere bağlı olarak da değişir.

Hangi Renk Hangi Duyguyla İlişkilendirilmiştir?

1970 yılında hazırlanan orijinal tabloya göre;

Mor: Çok heyecanlı, çok mutlu, aşık,
Mavi: Mutlu, aktif, sevgi dolu,
Yeşil: Normal, ortalama, sakin,
Sarı: Sinirli, kafası karışık, şaşkın,
Gri: Huzursuz, endişeli,
Siyah: Gergin, bezgin, bitkin.

Tabloya bakarak da anlamış olacağınız gibi ellerin en sıcak olduğu durumda yüzük mor, en soğuk durumdayken siyah bir renge bürünmektedir.

Ruh Hali Yüzüğünün Ömrü Ne Kadardır?

Kaliteli bir yüzüğün en az birkaç yıl renk değiştirme özelliğini kaybetmemesi beklenir. Ancak çok iyi bakılan yüzükler, onlarca yıl dayanabilir. 1970’li yıllarda üretilmiş ve halen işlevini yerine getiren yüzükler vardır. Yüzüğün uzun ömürlü olması için sıvı ile temasından ve çok yüksek ısıya maruz kalmasından kaçınmak gerekir.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar