Berkeley Üniversitesi’nde, uykunun insan sağlığını nasıl etkilediğini araştıran birimin yöneticisi Matthew Walker, iş ve iş dışı zaman ayrımının giderek kaybolduğu modern yaşamda, insan sağlığını tehdit eden unsurların başında “uyku yoksunluğu” olduğunu ve konu ile ilgili acil önlem alınması gerektiğini bildirmiştir.
Uykumuzun düşmanları
Walker, “Neden uyuyoruz?” adlı kitabında uykunun; alzheimer, kanser, şeker hastalığı, obezite ve zihinsel sağlık üzerindeki etkilerini araştırdığı çalışmaların bulgularına yer vermiştir. Walker’a göre insan biyolojisi uyku yoksunluğunu telafi edemez. Üstelik son 75 yılda, uyku yoksunluğu konusunda çok vahim bir tablo söz konusu olmuştur. 1942 yılında nüfusun %8’i günde 6 saat veya daha kısa süre uyurken, 2017 yılında bu oran %50’ye varmıştır. Daha az uyumanın başlıca nedenleri: Şehirlerin giderek daha çok ışıklandırılması, çalışma saatleri ile dinlenme saatlerinin birbirine karışması(ofisten çıkınca cep telefonundan mail okumaya, işle ilgili iletişime devam etme vb.) artan anksiyete, aşırı kafein ve alkol tüketimi, aileye ve eğlenceye ayrılan vakitlerden vaz geçmeme arzusu vb.
Uyku ile ilgili çalışmalardan elde edilen çarpıcı veriler:
- Dünya Sağlık Örgütü, günde 8 saat uyumayı öneriyor ve gelişmiş ülkelerde yaşanların üçte ikisi 8 saatten az uyuyor.
- Günde 7 saatten az uyuyan bir yetişkinin, tıbbi müdahale olmaksızın ancak 60’lı yaşların başına kadar yaşayabileceği öngörülmektedir.
- 2013 yılına yayınlanan çalışmaya göre, uyku yoksunluğu sperm sayısını %29 oranında düşmesine neden olmaktadır.
- Eğer 5 saatten az uyuyarak, direksiyon başına oturursanız, kaza riskiniz 4,3 kat artar. Eğer araba kullanma süreniz, 4 saati aşarsa, kaza riskiniz 11,5 kat artar!
- Sıcak banyo uyumanıza yardımcı olur. Ancak buna neden olan, vücut ısı artması değildir. Tersine uykuya dalabilmemiz için vücut ısımızın 1 derece kadar düşmesi gerekir. Sıcak banyo, damarların genişlemesine yol açarak, vücut ısısının düşmesine ve bu sayede uyumaya yardım eder.
- Şu anda 100’den fazla tanımlanmış uyku bozukluğu vardır ancak bunların en sık görüleni insomnia’dır.