Bu güne kadar gerçekleşmiş olan tüm evliliklerin %80’i, ikinci derece kuzen yada daha yakın akraba evliliğidir!

Akraba Evliliği Fobisi

Avrupa ülkelerinde, kuzen evliliği yasaldır ancak Amerika’nın birçok eyaletinde yasaklanmıştır. Çünkü akraba evliliklerinin doğal olmadığı, bu evliliklerden doğan çocukların sağlıksız olma konusunda, çok büyük bir risk taşıdığı yönünde, yaygın bir kanı bulunmaktadır.  Akraba evliliğine karşı duyulan korkunun, fobi düzeyinde olduğunu söylemek mümkün çünkü sanıldığının aksine, bu korkunun tarihsel ve bilimsel geçerli bir dayanağı bulunmuyor.

Bilimsel açıdan akraba evliliği

Washington Üniversitesi’nden, Robin L. Bennett’in liderliğinde bir grup bilim insanın The New York Times’ta yayınlanan makalesine göre, kuzen evlilikleri, diğer evliliklerden çok daha yüksek bir risk taşımıyor. Doğuştan anomali, toplum genelinde %2 oranında gerçekleşirken, akraba evliliği yapanlarda bu risk iki katına çıkıyor. Bu açıdan akraba evliliğinin riski artırdığı doğru ancak bu risk artışı, bir kadının 30 yerine 41 yaşında doğum yapması durumunda da aynı. 41 yaşında bir kadının doğum yapmasına itiraz eden çıkmazken, akraba evlilikleri birçok yerde hoş karşılanmıyor, hatta bazı ülkelerde yasaklanıyor.

Tarihsel açıdan akraba evliliği

Geçen yüzyıla kadar, insanlar nesiller boyunca aynı bölgede yaşarlardı. Bu da akraba evliliğinin sıklıkla gerçekleşmesine neden oluyordu. Rutgers Üniversitesi’nde antropoloji uzmanı Profesör Robin Fox’un çalışmasına göre; insanlık tarihinin başından bu yana gerçekleşmiş tüm evliliklerin %80’i, ikinci derece kuzen yada daha yakın akrabalar arasında yapılmıştır. Buna göre, hepimizin aile tarihinde akraba evliliği olduğunu söyleyebiliriz.

Bebeğin sağlıksız olma riski neden artar?

Akraba evliliğindeki tehlike, sağlıklı olmayan resesif (çekinik)genlerin, iki ebeveynde de olması nedeniyle, bebekte dominant(baskın) hale gelmesi ihtimalidir. Birçoğumuzda bu tür bozuk genler vardır. Ancak hastalığın bebekte olabilmesi için, her iki ebeveynde de aynı bozuk resesif genin olması gerekir. Aksi durumda hastalık ortaya çıkmaz. Hem anne hem de baba aynı bozuk resesif gene sahipse, hastalığın bebekte ortaya çıkması ihtimali %25′tir.

Günümüzde bazı tıbbi önlemler de alınabiliyor: Örneğin, gebelik öncesi, anne baba adaylarının, genetik bir hastalığın taşıyıcısı olup olmadıkları, çeşitli testlerle belirlenebiliyor. Eğer varsa, normal doğum yerine, tüp bebek yöntemi ile bebek sahibi olunarak, sağlıksız embriyoların(varsa) elenmesi ve gebeliğin sağlıklı embriyolarla gerçekleşmesi sağlanabiliyor.

Dünyada akraba evliliği ne kadar yaygın?

Şu anda dünya genelinde evliliklerin %20’sinin, akraba evliliği olduğu tahmin edilmektedir.

Yeşil boyalı bölgelerde en az %20 bazı özel durumlarda %50 civarında akraba evliliği yapılmaktadır. Pembe boyalı bölgelerde %10, şeftali rengi boyalı bölgelerde %1’den az. Beyaz boyalı bölgeler hakkında veri bulunmuyor.

Kaynak:

Benzer Kanıtlar