Parlaklığı nedeni ile Sabah Yıldızı”, “Akşam Yıldızı”, “Çoban Yıldızı”,  “Zühre”, “Çolpan” ve “Tan Yıldızı” gibi takma adlarla da anılan Venüs, Dünya’dan bakıldığında en parlak görünen gezegendir. Bulutsuz bir gecede başınızı yukarı kaldıracak olursanız parlaklığı sayesinde çok sayıda yıldız ve göksel cisim arasında onu rahatlıkla seçebilirsiniz.

Mars, Merkür, Jüpiter gibi çıplak gözle görebileceğimiz başka gezegenler de vardır ama Venüs kadar parlak olmadıklarından onları ayırt etmek Venüs’ü ayırt etmek kadar kolay değildir.

Venüs ile Dünya’nın boyutları birbirine çok yakındır. Hatta bu nedenle Venüs’e Dünya’nın ikizi de denilir. Güneş sistemindeki Güneş’e en yakın ikinci gezegen olan Venüs aynı zamanda Dünya’ya en yakın gezegendir. 

Kalın bulutlarla kaplı olduğundan yüzeyini kolaylıkla gözlemleyemesek de Venüs’le ilgili uzay görevleri, gezegenin yüzeyinin devasa dağlar, kraterler, geniş lav ovaları ve volkanlarla kaplı olduğunu göstermiştir.

Venüs Neden Bu Kadar Parlaktır?

Albedo Nedir?

Albedo, gök cisimlerinin parlaklık ölçüsüdür. Dilimize “beyazlık” olarak da ifade edilen Albedo, kendi ışığını üretmeyen gök cisimlerinin başka kaynaktan aldığı ışığı yansıtma gücü olarak tanımlanır. En yüksek albedo değeri 1, en düşük albedo değeri ise (ışığı tümüyle emip yansıtmayan cisimlerin albedosu) ise 0’dır. Kuşkusuz hiçbir gök cisminin albedosu 1 ya da 0 olamaz. Venüs’ün albedosu ise 0,75’tir. Bu değer ,Venüs’ü Dünya’dan bakıldığında Güneş ve Ay’dan sonra en parlak üçüncü gök cisimi yapar.

Venüs’ün Albedo’su Neden Bu Kadar Yüksektir?

Venüs’ün yüksek albedo değerine sahip olmasının en önemli sebebi, yüzeyini saran kalın yansıtıcı bulut örtüsüdür. Bu bulutlar, Venüs’ün atmosferinde bulunan asit kristalleri ve sülfürik asit damlacıkları nedeni ile oluşur. Bu kristaller, ışığı çok iyi yansıttığından tüm gezegen aydınlanır.

Bununla birlikte Venüs, Güneş’e en yakın gezegen olmadığı halde en sıcak gezegendir. Bunun neden böyle olduğunu öğrenmek isterseniz  buraya tıklayabilirsiniz.

Venüs’le İlgili İlginç Birkaç Gerçek

  • Venüs’te bir gün, bir yıldan daha uzun sürer. Çünkü Venüs, kendi etrafında çok yavaş döner. Bir dönüşünü, Dünya’nın 243 gününde gerçekleştirir. (Yani Venüs’te bir gün, Dünya’da 243 gün demektir.) Güneş’e çok yakın olmasından kaynaklanan bu durum aynı zamanda bir yılın Dünya’nın bir yılından daha kısa olmasına neden olur. Kısaca ifade etmek istersek Venüs’te bir gün 243 Dünya gününe, bir yıl ise 225 Dünya gününe karşılık gelir.
  • Teleskop olmaksızın da görülebildiği için antik çağlardan beri varlığı bilinmektedir.
  • En çok uzay aracı gönderilen ve üzerinde en çok insan yapımı araç bulunan gezegendir. Venüs’te bulunan insan yapımı malzemenin toplam ağırlığı, 24 ton‘dur.
  • Venüs’e inebilen ilk insan yapımı araç, 1 Mart 1966’da Sovyetler Birliği tarafından yapılan Venera 3 olmuştur. Daha önce ABD ve Sovyetler Birliği tarafından başka denemeler yapılmış ancak Venera 3’ten önceki tüm denemeler başarısız olmuştur.
Venera 3
  • Venüs’ün atmosferi, Dünya’nın atmosferinden 90 kat daha kalındır. Atmosferin böylesine kalın olması meteor yağmurlarından korunmasını sağlar çünkü atmosfere giren meteorlar, atmosfer tarafından parçalanır.
  • Güneş sistemimizin en parlak gezegeni olan Venüs, kadın ismi taşıyan tek gezegendir!

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar