Araştırmacılar, yanan sigaranın, benzin birikintisine atıldığında ne olacağını anlamak için, gerçekleştirdikleri çalışmada, 2.000 farklı durum denenmiş ve hiçbirinde yanan sigara, benzin birikintisinin alev almasına neden olmamıştır!

Filmlerden aşina olduğumuz bir sahne vardır. Oyuncu sigarasından derin bir nefes çeker ve o anda kamera öyle bir hareket eder ki, izlemekte olduğumuz sahnenin başrol oyuncusunun yanan sigara olduğunu anlarız, sonra genellikle oyuncu çevik bir hareketle izmariti fırlatır, izmarit bir benzin birikintisinin kıyısına düşer, biran bir şey olmayacakmış gibi olur, gerilim artar ve ardından alevler yükselir, hatta alevler yürümeye başlar, giderek hızlanan alevler daha büyük bir yangına yol açmak için görevlendirilmiş bir oyuncu gibi yollarına devam ederler.

Peki gerçek hayatta böyle midir? Yani bir sigara izmariti bunu yapabilir mi?

Şartlar mükemmel olmadığı sürece, bu mümkün değil. Peki ama neden?

Benzin ve Sigara bir araya gelirse!

Benzinin tutuşması için 250 C’nin üzerinde bir ısı gereklidir. Sigaranın ateşi yaklaşık 370-425 C aralığındadır. Yani yanan sigaranın, benzin birikintisini ateşlemesi beklenir ancak deneysel bir çalışma, ateşlemenin gerçekleşme ihtimalinin son derece düşük olduğunu ispatladı. Bunun birkaç sebebi var: Sigaranın ısısı içildiği sırasında yüksek oluyor ancak, içiş sona erdiğinde, hızla düşüyor ve bu ısı derecesi ateşlemeyi zorlaştırıyor. Bunun yanısıra esas yanıcı ajanların, benzinin likit kısmında değil, havaya karışan gazlarında olmasıdır.Yani bu birikinti açık havada değil de kapalı bir ortamda olsa havadaki yanıcı partiküller alev alabilir ancak açık havada, yanan sigaranın, benzin birikintisini ateşlemesi neredeyse imkansızdır.

Deney

Sigara izmariti ile benzinin buluşmasının nasıl bir sonuç ortaya koyacağını görmek isteyen araştırmacılar, 2.000 farklı durum ve senaryonun kullanıldığı bir deney gerçekleştirdiler. Ancak denemelerin hiçbirinde yanan sigara izmariti, benzin birikintisini ateşlenmesine yol açmamıştır. Deneyi gerçekleştiren bilim insanları, bu sonucun alınmasında en önemli iki faktörün, yanan sigaranın ucunda hızla oluşan kül ve benzinin yanıcı ajanlarının çok hızlı bir şekilde havaya dağılması olduğunu söylemişlerdir.

Peki ya çakmak?

Çakmak alevi benzin birikintisine çok daha duyarlıdır. Yani benzin birikintisinde yürümek zorunda kalırsanız, elinizde yanan bir sigara olması, çakmak olmasından çok daha güvenli.

Bilim insanları yanan sigara ateşinin benzin birikintisini ateşleyip ateşlemeyeceği konusunu filmlerden esinlenerek mi araştırmışlar bilinmez ama umarız film yapımcıları bilim insanlarının harcadığı çabanın hakkını verir ve filmlerinde fizik kurallarını daha fazla ihlal etmezler.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar