“Vücudunuzda hiç yara izi var mı?” ya da “En eski yara iziniz, vücudunuzun neresinde?” diye sorsam ne cevap verirsiniz? Düşünmeye mi başladınız? O halde durun! Çünkü doğru cevabı bulamayacaksınız! İsterseniz bu soruları, sizin yerinize ben yanıtlayabilirim: Birinci sorunun yanıtı “Evet! Vücudunuzda bir yara izi var!” İkinci sorunun yanıtı ise “Bu yara izi, göbeğinizin tam ortasında!” Evet göbek deliğinden söz ediyoruz. Hemen hemen herkesin ilk yara izi, göbek deliğidir.

Göbek deliği şekilleri insandan insana farklılık gösterir. İçeri çökük, dışarı çıkık, uzun, ince veya yuvarlak vb.

Göbek deliği, bebeğin dünyaya gelmesi ile kesilen göbek kordonun ardında bıraktığı izdir. Göbek kordonu, bebeğin anne karnındayken ihtiyaç duyduğu besinlerin ve oksijenin sağlanma kanalıdır. Aynı zamanda bebeğin vücudundaki oksijensiz kanın ve atık ürünlerin annenin vücuduna gönderilmesini sağlar. Bebek, bu işleri görecek organlarla dünyaya geldiğinden artık göbek kordonuna ihtiyaç duymaz. Annenin vücudundan ayrıldığında kordon kesilir ve göbek bağı tıpkı kuruyan bir yara kabuğu gibi birkaç gün sonra kendiliğinden düşer.

Göbek Deliğinin Şeklini Ne Belirler?

Göbek delikliğini şekli ve boyutu insandan insana değişir. Şekli bakımından göbek deliklerini iki gruba ayrılabiliriz: İçeri çökük ve dışarı çıkık. Aslında göbek deliğinin içe çökük mü; dışa çıkık mı olacağı şans meselesi olmakla birlikte çoğumuzun göbek deliği, içe çöküktür.

Bazı insanlar, göbek deliğinin şeklini göbek kordonunun kesilme şeklinin veya uzunluğunun belirlediğine inanırlar. Ancak bunu doğrulayacak hiçbir kanıt yoktur. Konu ile ilgili en çok kabul gören görüş, göbek deliği şeklini belirleyenin kişinin yara dokusunun oluşma şekline bağlı olduğudur. Daha fazla yara dokusu, dışbükey göbek deliği şekline yol açar.

Göbek Fıtığı Nedir?

Bazı durumlarda dışarı çıkık göbek deliği, göbek fıtığına yol açabilir. Ancak bu nadiren tedavi gerektirecek bir durumdur. Yeni doğan bebeklerde ve daha çok erken doğumlarda ortaya çıkar. Karın kasları iyi gelişmemiş olduğundan bağırsakların bu kasları itmesi sonucunda göbek yakınında bir şişkinlik meydana gelebilir. Bu tip fıtıklar, bebek ağladığında ya da kaslarını gerdiğinde belirginleşir. Ancak çoğunlukla üç dört yıl içinde cerrahi bir müdahaleye gerek duyulmadan kendiliğinden kapanır.

Göbek Granülomu Nedir?

Göbek fıtığından daha yaygın olarak görülen bir durumdur. Göbek kordonu kesildikten sonraki ilk birkaç gün içinde göbek deliğinde şişmiş bir deri parçası gelişir, buna göbek granülomu denir. Göbek kordonunun kesilme şekli ve zamanı ile ilgisi yoktur. Göbekte, sarımtırak akıntılı, kırmızı renkli, boyutu 1 mm ila 1-2 cm arasında değişen doku büyümesi şeklinde tarif edilebilir. Granülomlar, ağsı hücreler ve damarlardan meydana gelmiş ve sinir dokusu içermeyen yapılardır. Bu nedenle herhangi bir ağrıya yol açmaz.  Zamanla sertleşir. Bebeğin göbek deliğinin içinde minik bir bilye varmış gibi bir görünüme neden olur.

Hamilelikte Göbek Deliği

İçe çökük bazı göbek delikleri, hamilelik sırasında dışa çıkık göbek deliğine dönüşebilir. Bunun nedeni kuşkusuz annenin karnında hızla büyüyen bebeğin göbeği dışarı doğru itmesidir. Doğumdan sonra göbek deliği orijinal formuna ve boyutuna geri döner.

Tüy Toplayıcı

Göbek deliği pek çok bakteriye ve giysilerimizden çıkan tüylere ev sahipliği yapar. Kirlenmeye yatkın olan bu bölge, sabunlu suyla yıkanmalıdır. Ancak göbek deliğine anti bakteriyel ürünlerin uygulanması önerilmez. Çünkü göbek deliğimizde, bizi dışarıdaki zararlı mikroplardan koruyan iyi bakteriler de yaşar. Göbek deliğine piercing takmak da sağlık açısından güvenli değildir. Kulak ve burun gibi bölgelere göre daha geç iyileşir ve iyileşmesi sırasında enfeksiyonlara çok daha fazla yatkınlık gösterir.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar