Kendi sebze ve meyvelerini satın alan biriyseniz, büyük marketlerde sisleme adı verilen su püskürtme teknolojisi ile yeşillik reyonlarının düzenli aralıklarla ıslatıldığını görmüşsünüzdür. Aynı işi küçük semt manavları, bir demet maydanozu suya batırdıktan sonra diğer yeşilliklerin üzerinde sallayarak yaparlar. Kökleri ile bağlantısı koparılmış olan bu sebzelerin düzenli olarak sulanmasının nedenini merak ediyor musunuz?

Topraktan ayrılmadan önce bitkiler

Tıpkı insanlar gibi, bitkiler de bir takım biyokimyasal ve metabolik faaliyetler için suya ihtiyaç duyar. Bitki kökleri ozmoz denilen biyolojik süreçte topraktan su ve gerekli besin maddelerini alırlar. Kökler tarafından emilen su (ve mineraller), metabolik işlemleri yerine getirebilmek için bitkinin çeşitli bölgelerine taşınır.

Manav reyonlarının sulanması

Toprakla bağları devam ederken su ihtiyacını topraktan karşılayan bitkiler, topraktan ayrılıp manav reyonlarına doğru yola çıktıklarında artık su ihtiyaçlarını kendi başlarına karşılayamazlar. Yeşil sebzelerin manav reyonlarından geçerek tüketicinin mutfağına uzanan yolculukları boyunca taze kalmaları için düzenli aralıklarla ve az miktarda su ile nemlendirilmeleri gerekir. Eğer yeşillikler düzenli aralıklarla sulanması yapılmazsa yeşil sebzeler çok hızlı bir şekilde kurur, pörsür ve ağırlık kaybeder.

Bunun olmasını önlemek için yeşillikler üzerinde küçük miktarlarda su püskürterek su kayıplarını karşılanmasını sağlayan otomatik sisleme makineleri kullanılır. Tüm sebzeler (örneğin, patates ve soğan) böyle bir bakıma ihtiyaç duymaz.

Su püskürtmek yeşilliklerin daha canlı ve albenili görünmesini sağlar.

Sıklıkla sulanan sebzelerin raf ömürleri uzadığı gibi, tüketici için çok daha cazip bir görüntüye kavuşmaları da sağlanmış olur. Sulanan sebzeler daha yeşil ve daha canlı görünerek tüketicide satın alma isteği uyandırırlar.

Aşırı sulama

Sulamanın ölçüsünün kaçması da olumsuz sonuçlara yol açar. Aşırı su mikroorganizmaların bitkinin dokusuna zarar vermesine, küflenmeye ve çürümeye neden olur.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar