Mobil oyun oynayanlar ya çok cimriler ya da para vermeden oynama konusunda uzmanlaştılar. Zira oyun üreticileri, gelirlerinin, büyük bir kısmını oyuncularının çok küçük bir bölümünden elde ediyor.

Yani büyük bir kalabalık oyunlara, hiç para ödemeden oynamayı yeğlerken, küçücük bir grup var ki oyuna para harcama konusunda cömertlikte sınır tanımıyor. Bu cömert grup sayesinde, mobil oyun pazarı gelişiyor, yeni ve eğlenceli oyunlar, daha çok ve daha hızlı üretilebiliyor.

Oyun üreticileri, bu küçük cömert gruba, “whale” yani balina, diğer oyunculara ise “fish” yani balık adını verdiler. Oyunlar, esasen balinalar için tasarlanıyor. Balinalara hızla ulaşmak ve onları maksimum derecede mutlu etmek, oyunun başarılı olmasında en önemli faktör. Başka bir deyişle, oyun tasarımcıları, balinaları avlamaya çalışırken, balinalar hem oyunlara odaklanarak geliştirdikleri kabiliyetler, hem de para harcayarak kazandıkları avantajlar sayesinde kudretli hale geliyor ve balıkları alt ederek, eğleniyorlar.

Mobil oyunlar, pazara 3 temel kategoride sunuluyor: Paid, yani paralı oyunlar, Free, yani bedava oyunlar ve Freemium, yani para vermeden oynama imkanı sunulmakla birlikte, para verilmesi durumunda, ekstra hazlar sunulan oyunlar.

“Freemium”, fiyatlama stratejisini ifade etmek için, “free” ve “meium”, yani “bedava” ve “seçkin” kelimelerinin birleştirilmesi geliştirilmiş bir terimdir.

Mobil Oyun Pazarı ile ilgili hayret verici son veriler ise şöyle:

  • 2016 yılında mobil uygulamalara toplam, 44,8 milyar dolar (2016 Türkiye bütçesinin yaklaşık 4’te 1’i)harcayan tüketiciler, bu tutarın %82’sini oyun uygulamalarına verdiler.
  • 2017 yılı mobil oyun pazarının, 40,09 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
  • 2016 yılında, akıllı telefona direk erişim sayısı, 2,3 milyar kişiye yükseldi.
  • 2016 Eylül ayında piyasaya sürülen Iphone 7 ve Iphone 7 Plus, Eylül ayı içinde 2,3 milyon aktif kullanıcıya ulaştı.
  • 2016 yılında Hindistan’da aktif akıllı telefon kullanıcı sayısı, 241 milyona yükselerek, önceki yıla göre %15’lik artış yaşadı.
  • Pokemon Go, piyasaya sürülüşünün 80. gününde, 470 milyon dolar ciro gerçekleştirdi.
  • 2016 yılında, Çin mobil oyun pazar hacmi, 10,3 milyar dolara ulaşarak Amerika’yı geride bıraktı.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar