Dışarı doğru açılan tuvalet ve banyo kapılar da vardır ancak genellikle kapılar içeri doğru açılır. Yani içeri girmek için itmek, dışarı çıkarken kapıyı çekmek gerekir.  Kapının açılış yönünün genellikle içeri doğru olması tesadüfi değildir. Peki kapılar neden içeri doğru açılır?

Koridoru engellememek

Kapıların içeri doğru açılmasının en önemli nedeni koridor trafiğini engellememektir. Zira kapının dışarı doğru açılması, koridorda yürüyen insanları rahatsız eder. Üstelik özellikle kamu alanlarındaki tuvaletlerin çıkışında lavabo, havlu vb. başka tuvalet araçları bulunur ki bunların kolaylıkla kullanılması için kapının dışarı açılması uygun değildir.

Temel sebep budur ancak başka sebepler de vardır:

Emniyet

Özellikle kamusal alanlardaki tuvaletlerin içeriden kilitlenmeye yarayan basit bir kilitleme mekanizması vardır.

Tuvalete giren kişi içeriden küçük bir aparatı aşağı indirerek kapıyı kilitler ve yukarı kaldırarak açar. Bu basit mekanizmalar içeride kilitli kalmayı neredeyse imkansız hale getirir. Dışarı doğru açılan kapılarda bu kadar basit bir mekanizmanın kullanılması olanaklı değildir.

Aynı zamanda içeriden çıkan kişi koridoru göremeyeceğinden aniden açılan bir kapının yürüyen kişiye çarpma ve kazaya yol açma olasılığı vardır.

Hepsinden önemlisi insanların tahliyesini gerektiren acil durumlarda, koridora açılan kapılar güvenlik açısından sorun yaratır ve hatta felaketle sonuçlanacak durumlara yol açabilir.

Koku Kontrolü

Önemli diğer bir sebep ise koku kontrolüdür. İçeri doğru açılan kapı, dışarıdaki temiz ve kokusuz havayı içeri doğru çeker. Böylece tuvaletin içindeki nahoş koku, kokusuz hava ile seyrelir. Yani içeri doğru açılan kapı tuvaletin daha iyi havalanmasını sağlar. Aksi durumda içerideki hava dışarı doğru çıkacaktır ve bu da istenmeyen bir durumdur.

Mahremiyet ve temizlik

Banyo ve tuvalet insanların mahremiyet ihtiyacının en yüksek olduğu alanlardır. Dışarı doğru açılan kapı, içerinin daha geniş bir açı ile görünmesine neden olur. Tuvaletin dolu olduğunu fark etmeyen birinin içeri girme teşebbüsü kapının da kilitli olmaması nedeni ile açılacak olursa mahremiyet daha fazla ihlal olur.

Ayrıca el yıkamak için girildiği zamanlarda, içeri doğru girerken sadece itmenin yeterli olması, elleri kirli olan kişinin kapı koluna dokunma zorunluluğunu ortadan kaldıracağından hijyenik açıdan da daha uygundur. İçeride ellerinizi yıkayıp dışarı çıkarken kapı kolunu temiz elinizle tutacağınızdan kapı kolunu kirletmeniz söz konusu olmaz.

Acil tuvalete gitmek gereken durumlarda kapıdan geçmenin daha pratik yolu itmek olduğundan ve içeri doğru açılan kapılar birkaç milisaniyelik bir avantaj sağlar.

Kaynaklar:

Benzer Kanıtlar